Hakediş
Yüklenicinin yaptığı imalatlar karşılığı olarak hak ettiği paradır hakediş.Bir yüklenici yapacağı inşaatı belirli bir fiyat üzerinden gerçekleştirmektedir. İnşaat işleri uzun süre ve fazla para gerektirir. İnşaat bedeli olan paranın tamamının işin başında ya da bitiminde verilmesi çeşitli sakıncalar doğurur. Bu nedenle, ödemelerin inşaat süresince işler yapıldıkça belirli aralıklarla yapılması daha mantıklı ve güvenilir olmaktadır.
Yüklenicinin, yapmış olduğu işler karşılığı olarak aldığı paraya “hakediş” veya “istihkak” denir.
Geçici hakediş: İşin geçici kabulünden önce yapılan tüm hakedişler için kullanılan tanımlamadır. Ara hakediş de denilmektedir. 1. ara hakediş, 2. ara hakediş,… vb.
Kesin hakediş: İşin geçici kabulünden sonra gerçekleştirilen hakediştir. Bu hakedişle birlikte, işveren tarafından yükleniciye olan tüm ödeme işlemleri son bulmuş olur.
İki hakediş arasında geçen süreye “hakediş aralığı” veya “hakediş süresi”, her hakediş süresi sonunda yapılan ödemeye de; “Hakediş Tutarı” denilmektedir. Hakediş süresi genelde 1 ay olmakla birlikte bu süre, hazırlanan sözleşmede belirtildiği gibidir.
Her bir hakediş ödemesi düzenlenmek zorunda olan belgeler grubuna “hakediş raporu” denir.